Landzaat: "Laat het maar Ajax worden"

Olga Kroeders

Denny Landzaat kan op zondag 8 mei zijn derde Nederlandse bekerfinale gaan spelen. De routinier (34) plaatste zich gisteravond met FC Twente voor de eindstrijd. Met Feyenoord beleefde hij ups en downs in de finale.

Zo was de finale van 2008 een absoluut hoogtepunt. In dienst van Feyenoord trof Landzaat Roda JC. De middenvelder opende de score en zag zijn ploeg met 2-0 zegevieren. "Dat was schitterend", herinnert hij zich in gesprek met Goal.com. "We pakten de beker en een fantastische huldiging op de Coolsingel volgde."

"Mijn tweede finale was een hele gekke", doelt hij op de finale van afgelopen jaar tussen Feyenoord en Ajax. "Het was een finale over twee duels. Dat was niet zoals het hoorde te zijn. Een bekerfinale is een feestdag. Het is mooi dat ik en dat wij dit als team bereikt hebben. Het was een lastige weg. We hebben het goed gedaan. Je hebt ook een beetje geluk nodig, dat heb je tegen PSV gezien met de penalty's."

Tegen FC Utrecht (1-0) duurde het lang voordat de tukkers de ban braken. "Ik heb me geen zorgen gemaakt, al duurde het wel lang. We moesten geconcentreerd blijven spelen en dan zou hij vanzelf wel vallen. De goal mocht wat eerder vallen wat mij betreft", aldus Landzaat, zelf vanaf minuut één meespelend in de ijskoude Grolsch Veste.

In de aanloop naar het treffen met Utrecht ging het echter vooral over de clash van afgelopen weekend in Alkmaar. "Er werd niet zo heel positief over ons gepraat. Dat hoort ook bij voetbal. Het is jammer dat we daar niet wonnen. Wat we eraan doen is het belangrijkst. Het was zaak om in alle commotie rustig te blijven. Binnenskamers hebben we het besproken."

"De kritiek trok ik me persoonlijk niet aan. We maken ons daar niet zo druk om", aldus Landzaat. "Het was een reactie op hoe de wedstrijd liep. Ik denk niet dat we ooit nog zo'n wedstrijd mee zullen maken. Mocht dat toch zo zijn, dan zullen we wat rustiger reageren." Twente antwoordde gisteren dus goed door zich te plaatsen voor de finale. Landzaat gaat ervan uit dat Ajax zich vanavond als tweede ploeg voor de eindstrijd plaatst. "Dat denk ik sowieso. Laat het maar een mooie finale tegen Ajax worden, dat is ook voor de supporters mooi."