PS: Stembureau Schiphol stuurt 65 kiezers weg

Redactie

Het stembureau op luchthaven Schiphol heeft woensdag 65 kiezers die wilden stemmen weggestuurd. Dat gebeurde omdat ze niet uit Noord-Holland kwamen of omdat ze hun stempas niet in een kiezerspas hadden laten omzetten. Dat zegt de voorzitter van het stembureau Rob Jansen.

Aan het begin van de middag waren er op het stembureau al vijftien mensen langsgeweest die uit een andere provincie kwamen dan Noord-Holland. "Niet iedereen begrijpt dat het vandaag verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn", zegt Jansen.

Vijftig mensen werden weggestuurd omdat ze hun stempas niet in een kiezerspas hadden laten omzetten. Dat is nodig als ze in een andere plaats dan hun woonplaats willen stemmen. Schiphol valt onder de gemeente Haarlemmermeer.

Jansen verwacht dat in totaal 250 mensen woensdag hun stem op de luchthaven zullen uitbrengen. Aan het begin van de middag waren er al 120 geweest. "Bij de Kamerverkiezingen op 9 juni hadden we in totaal 490 stemmers. Maar toen hadden we kiezers uit het hele land, nu alleen voor de Provinciale Staten van Noord-Holland."

Ook over het stemmen op treinstations is verwarring ontstaan. Op Twitter vragen mensen zich af waarom ze bijvoorbeeld niet op Amsterdam Rai kunnen stemmen, 'terwijl dat wel was aangekondigd'.

Een woordvoerder van de NS begrijpt hoe de verwarring is ontstaan. "We hebben gezegd dat op of bij vijftig stations kan worden gestemd. In sommige gevallen is er geen stembureau in het station, maar wel in de buurt van het station."


Stembureau Schiphol stuurt 65 kiezers weg (Foto: Novum)