PS: Derde van kiezers naar stembus geweest

bennootje

Van de kiesgerechtigden had rond 17.30 uur 34 procent een stem uitgebracht voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat blijkt uit opkomstcijfers van persbureau Novum in samenwerking met Maurice de Hond. Vier jaar geleden lag de opkomst rond dat tijdstip vier procent lager.

De opkomst bij provinciale verkiezingen is doorgaans veel lager dan bij verkiezingen voor de Tweede Kamer. Bij de Kamerverkiezingen vorig jaar ging 75 procent van de kiezers stemmen. Bij de laatste provinciale verkiezingen bracht in totaal 46,3 procent een stem uit. De Hond verwacht dat dit jaar de opkomst tussen 50 en 55 procent uitkomt.

Dat de opkomst hoger ligt dan vier jaar geleden komt naar alle waarschijnlijkheid door de deelname van de PVV. Vier jaar geleden kon nog niet op de partij van Geert Wilders worden gestemd.

Het verschil tussen het tussentijdse opkomstpercentage van de Statenverkiezingen van dit jaar en die in 2007 neemt gedurende de dag steeds meer toe. Was het verschil aan het begin van de middag nog 1 procent, om 15.30 uur was de opkomst bij de verkiezingen van dit jaar 3 procent hoger dan vier jaar terug. Inmiddels is dit 4 procent.

De hogere opkomst, met name in het zuiden van het land, is volgens Maurice de Hond goed nieuws voor de PVV en slecht nieuws voor het CDA. Een goede uitslag voor de PVV hangt er vooral vanaf of PVV-aanhangers de moeite nemen om naar de stembus te gaan.