Staatsbezoek Oman uitgesteld

bennootje

Het staatsbezoek dat koningin Beatrix vanaf zondag zou brengen aan Oman is uitgesteld. Beide landen zijn 'in goed overleg' tot de conclusie gekomen dat de huidige ontwikkelingen in de Golfstaat op dit moment alle aandacht vragen en dat het bezoek daarom beter later kan worden afgelegd. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst woensdagmiddag weten.

Het is de afgelopen dagen onrustig in Oman. Bij demonstraties tegen het zittende regime zijn doden en gewonden gevallen. De timing van het staatsbezoek was daarom ongelukkig, niet alleen vanwege de veiligheid van de Nederlandse delegatie, maar ook omdat het doorgaan van het staatsbezoek opgevat zou kunnen worden als steun voor de sultan.

Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP lieten dinsdag weten dat het staatsbezoek wat hen betreft uitgesteld zou moeten worden. Premier Mark Rutte (VVD) zei in de Tweede Kamer dat de kwestie 'uiterste zorgvuldigheid' vergt. Een besluit om het bezoek uit te stellen kan namelijk ook worden gezien als inmenging in binnenlandse aangelegenheden, legde hij uit.

Door gezamenlijk te concluderen dat het bezoek nu niet door kan lijkt er een diplomatieke oplossing te zijn gevonden. De RVD laat weten dat beide landen hopen 'op afzienbare termijn' een nieuwe datum te vinden.