Rotterdamse graven blijken oudste van Nederland

Redactie

Drie crematiegraven die in 2008 in Rotterdam werden gevonden, zijn veel ouder dan tot nu toe werd aangenomen. Uit onderzoek blijkt dat de graven 9000 jaar oud zijn. Daarmee zijn het de oudste die ooit in Nederland werden gevonden. Dat meldt de gemeente Rotterdam woensdag.

Toen de graven in de deelgemeente IJsselmonde bijna drie jaar geleden werden gevonden, dachten archeologen dat ze 6500 jaar oud waren. Nu staat volgens de onderzoekers vast dat ze stammen uit de Midden-Steentijd, de periode 8000-5300 voor Christus.

"Er zijn weinig graven bekend uit deze periode van de Steentijd en zeker niet van deze ouderdom", zegt de projectleider van de opgraving Patrick Ploegaert. "Met deze vondst voegen we een nieuwe paragraaf toe aan de bewoningsgeschiedenis van Rotterdam en Nederland."

De belangrijke archeologische vondst werd gedaan bij de aanleg van een tramremise. In drie kuilen werden menselijke crematieresten gevonden. Ook vonden de archeologen werktuigen van vuursteen, een rolsteenhamer en een slijpsteen. Bijzonder is dat enkele werktuigen zijn gemaakt van kwartsiet, dat uit België afkomstig is.

De afgelopen jaren zijn de crematieresten uitvoerig onderzocht. "We weten in ieder geval dat in elk graf één gecremeerd persoon is bijgezet", vertelt Ploegaert. "In één graf liggen waarschijnlijk de resten van een vrouw, van de overige doden is het geslacht niet meer te bepalen. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de tien en veertig jaar."