VS steunt strafhof voor eerste keer

Redactie

Door in te stemmen met de resolutie van de Verenigde Naties voor harde sancties tegen Libië, hebben de Verenigde Staten voor de eerste keer steun gegeven aan het Internationaal Strafhof (ICC).

Hoewel de instemming een belangrijke ontheffing bevat, is het een opmerkelijke ommekeer van de Amerikaanse regering. Richard Dicker van Human Rights Watch sprak van een historische stap vooruit.

De VS hebben echter wel de voorwaarde gesteld dat er geen onderzoek wordt ingesteld naar Amerikanen en dat Amerikanen ook niet worden vervolgd door het ICC. Elke burger uit een land dat niet aangesloten is bij het ICC moet - indien nodig - in zijn eigen land worden vervolgd en niet door het ICC, zo stelt de Amerikaanse bepaling.

De toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton ondertekende in 2000 het Statuut van Rome, dat de basis legde voor het ICC, maar die ondertekening werd later teruggedraaid door George Bush. Die was bang dat Amerikanen uit politieke overwegingen geen eerlijke berechting zouden krijgen.

De resolutie tegen Libië werd unaniem aangenomen door de Veiligheidsraad en betreft de acties van het regime van Moammar Gadhafi sinds 15 februari. De hoofdaanklager van het ICC, Luis Moreno Ocampo, beslist binnen twee maanden of er genoeg bewijsmateriaal is om een diepgaand onderzoek naar door het regime gepleegde misdaden tegen de menselijkheid in te stellen.

De Amerikaanse Senaat nam een resolutie aan waarin de 'grove en systematische schendingen van de mensenrechten' in Libië worden veroordeeld. Ook wordt het directe vertrek van Gadhafi geëist. Daarnaast riepen de senatoren de Veiligheidsraad op om een no-flyzone boven Libië in te stellen.