Citotoets door drie kinderen foutloos gemaakt

Redactie

Drie basisscholieren hebben alle tweehonderd opgaven in de Citotoets foutloos gemaakt. Een van hen had ook alle negentig vragen in het facultatieve onderdeel Wereldoriëntatie goed, meldt toetsinstituut Cito woensdag. Acht kinderen maakten één fout in de toets.

Deze week krijgen de basisscholen waar een Citotoets is gemaakt de uitslagen terug. De uitslag kan variëren van 500 tot 550, waarbij 550 het hoogst is. Gemiddeld scoorden leerlingen 535,9. Dat is niet veel anders dan in voorgaande jaren en goed genoeg voor de theoretische leerweg in het vmbo of de havo.

De adviezen die op basis van de toets worden gegeven verschillen volgens het toetsinstituut niet van eerdere jaren. Ongeveer de helft kreeg een vmbo-advies, een derde een havo-advies en een op de vijf leerlingen kreeg een vwo-advies. Sommigen krijgen een gemengd advies, bijvoorbeeld havo-vwo.

Jongens scoren gemiddeld iets hoger in de toets en zijn over het algemeen beter in rekenen en wiskunde. Meisjes scoren gemiddeld hoger bij taal.

De toets is gemaakt in februari. Dinsdag werd bekend dat minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) een centrale eindtoets, te maken door het Cito, op alle basisscholen verplicht wil stellen. Ook moet de toets later worden afgenomen, zodat leerlingen het hele laatste jaar van groep 8 hun best blijven doen.