China beperkt vrijheid buitenlandse pers

Redactie

China legt de vrijheid van buitenlandse journalisten om hun werk te doen verder aan banden. Zo is het hun verboden om te werken in de omgeving van een park in Shanghai en een winkelstraat in Beijing waar sinds kort wekelijks wordt opgeroepen tot protesten. Deze oproepen worden via internet gedaan en zijn geïnspireerd door de protesten in het Midden-Oosten.

De beperkingen voor journalisten komen overeen met de restricties die gelden voor Tibet. Om in die gebieden te mogen werken is speciale toestemming nodig. De beperkingen zijn opgelegd nadat sommige journalisten zijn aangevallen en mishandeld terwijl ze afgelopen weekeinde verslag deden in Shanghai.

Bob Dietz, de coördinator voor Azië van het Comité voor de Bescherming van Journalisten (CPJ) sprak van de 'ergste agressie tegen de buitenlands pers sinds de Olympische Spelen van 2008'. Een dergelijke grove behandeling van journalisten die hun werk doen is volgens Dietz 'een afgang voor de regerende Communistische Partij en laat zien dat zij bang is voor oppositie vanuit de bevolking'. Tijdens de Olympische Spelen kregen journalisten de vrijheid om te reizen en iedereen te interviewen die zij maar wilden, zolang de geïnterviewde daar toestemming voor had gegeven. Na de spelen werden die vrijheden weer teruggedraaid, maar de huidige beperkingen verslechteren de situatie nog meer.

De Buitenlandse Correspondentenclub van China zegt dat journalisten van vijftien buitenlandse nieuwsbureaus te maken kregen met 'ernstig ingrijpen'. Journalisten van vijf organisaties meldden dat uitrusting in beslag was genomen of vernield door mannen in burgerkleding.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken drong er bij de journalisten op aan aangifte te doen bij de politie. Tegelijk liet het ministerie weten dat journalisten zich dienen te houden aan regels en bepalingen die China heeft ingesteld.

Buitenlandse journalisten hebben in de regel meer vrijheden dan hun Chinese collega's. De laatsten worden streng gecensureerd en riskeren ontslag als ze al te kritisch zijn op overheidsfunctionarissen of op het overheidsbeleid. Maar buitenlandse foto- en videojournalisten werd het werken onmogelijk gemaakt in de winkelstraat Wangfujing in Beijing, omdat zij daarvoor een speciale vergunning nodig zouden hebben. Ook het Volksplein in Shanghai was verboden gebied voor buitenlandse journalisten.

Elk jaar in maart verscherpt China de veiligheidsmaatregelen in de hoofdstad, omdat dan een twee weken durende zitting van het Nationale Volkscongres wordt gehouden. Dissidenten worden dan gewoonlijk onder huisarrest geplaatst of opgepakt voor ondervraging. De zitting van dit jaar begint zaterdag.

Op een roerige persconferentie ontkende de woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken dat de regels veranderd zijn. Er zou altijd al toestemming nodig geweest zijn om in het winkelgebied Wangfujing in Beijing te werken. De woordvoerder wilde niet zeggen of er in de toekomst voor nog meer gebieden restricties afgekondigd zouden worden.

Ook journalisten met een vergunning van de politie worden in Wangfujing gehinderd in hun werk, zo ondervond een AP-cameraman dinsdag bij een vestiging van McDonald's waar in het weekeinde was opgeroepen tot een protestdemonstratie. Een agent zei dat filmen niet was toegestaan wegens wegwerkzaamheden, waarvan niets te bekennen was.

Afgelopen zondag was in Beijing opvallend veel politie in burger en uniform op de been. Sproeiwagens van de schoonmaakdienst reden door het winkelgebied Wangfujing, zodat het voor het publiek lastig was er te komen. Op het Volksplein in Shanghai bliezen politieagenten zondag voortdurend op fluitjes om het publiek in beweging te houden.

Een buitenlandse website met Chinees nieuws riep twee weken geleden op om elke zondag in een aantal Chinese steden vreedzaam te protesteren. De protesten zijn bedoeld om op te roepen tot eerlijke behandeling en democratie. Het aantal steden waarvoor de oproep geldt is inmiddels uitgebreid van 27 tot 35. Deze oproepen bereiken de meeste Chinezen niet, aangezien de Chinese overheid het internet uitgebreid filtert.


China beperkt vrijheid buitenlandse pers (Foto: Novum)