Vrouw met 16 katten nu toch weg uit Libië

Redactie

In Libië bevinden zich momenteel nog vier Nederlanders die het land willen verlaten. Het Nederlandse paar dat het door onlusten geteisterde land niet wilde verlaten zonder hun zestien katten en twee honden, is onderweg naar Malta. De twee zitten met hun dieren op een boot, die rond 15.30 uur vertrok. Dinsdagavond komen ze aan op Malta.

Het echtpaar wordt opgewacht door ambassadepersoneel en een dierenarts, meldt een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagmiddag. De dierenarts zal de katten en honden onderzoeken.

De 49-jarige Wim Kouwe en de 51-jarige Juliette Kouwe zaten vast in de buurt van de Libische hoofdstad Tripoli en wilden het land ontvluchten. Ze mochten hun dieren echter niet meenemen aan boord van een vliegtuig.

Een vluchtpoging per taxi liep vorige week ook op niets uit. Na lang zoeken kwamen ze uit bij de veerboot, die ze naar Malta brengt. Het paar moest wel 3500 euro neertellen voor de overtocht.

Waar de Nederlanders die nog in Libië zitten en nog naar een uitweg zoeken zich exact bevinden, wil de woordvoerder in verband met hun veiligheid niet zeggen. Ze zitten verspreid over het land. Niemand is meer in de Libische hoofdstad Tripoli. Buitenlandse Zaken blijft zoeken naar mogelijkheden om de vier te helpen Libië te ontvluchten.