PS: Opkomst lager dan in 2007

Redactie

De opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen ligt woensdag rond de 45 procent. Dat is de prognose van Maurice de Hond. Dit betekent dat minder mensen naar de stembus gaan dan in 2007, toen de opkomst 46,3 procent bedroeg. De opkomst is zeer bepalend voor de uitslag.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen was de opkomst 75 procent. De lagere opkomst is echter niet bij de aanhang van iedere partij even sterk. Oudere kiezers, die relatief vaker op de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en de SGP stemmen, maken veel vaker de gang naar de stembus dan jongere kiezers.

Onder hoogopgeleide kiezers is de stembereidheid doorgaans ook groter dan onder laagopgeleide kiezers. Maurice de Hond houdt er rekening mee dat een deel van het electoraat dit keer enthousiast is over de PVV en daarom bereid is om naar de stembus te gaan.

Geert Wilders lijkt zelf ook doordrongen van het belang van een hoge opkomst. Dinsdag riep hij iedereen op om toch vooral te gaan stemmen. Het behalen van een meerderheid in de Eerste Kamer voor de VVD, het CDA en de PVV is voor hem belangrijker dan of zijn partij de grootste wordt. "Alles moet gedaan worden om te voorkomen dat Job Cohen en zijn bende het weer voor het zeggen krijgt."

Volgens de laatste prognose van De Hond komen de twee regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV niet verder dan 37 zetels in de Eerste Kamer. Dat is er 1 te weinig voor een meerderheid. De VVD krijgt 16 zetels, 2 minder dan het huidige aantal, het CDA verliest er 12 en houdt er 9 over en de PVV komt met 12 zetels de senaat binnen.

Het CDA verliest vooral kiezers aan de VVD, de PvdA en D66. Van de VVD lopen de kiezers voornamelijk over naar de PVV. De PvdA, die in 2007 14 zetels behaalde en er nu naar verwachting 11 overhoudt, verliest kiezers aan de SP, GroenLinks, D66 en 50Plus.