Tbs voor moord op Zweedse student

Redactie

De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag een 21-jarige man uit Gouda veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor de moord op een Zweedse student in 2009. De verdachte is volgens de rechter wel schuldig aan moord, maar zwaar schizofreen en ontoerekeningsvatbaar. Daarom krijgt hij geen straf maar een tbs-behandeling.

De Gouwenaar vermoordde de 26-jarige Jan Mikael Jonzen tijdens een gezamenlijke klimvakantie in Frankrijk. Hij wurgde de man en verborg het lijk in een greppel.

Aanvankelijk beweerde de verdachte dat de twee het slachtoffer van een roofmoord waren geworden. In oktober bekende hij echter dat hij de moord had gepleegd. Stemmen zouden hem daartoe opdracht hebben gegeven.

De verdachte is uitvoerig onderzocht door het Pieter Baan Centrum. Volgens de specialisten van het centrum is de man volledig ontoerekeningsvatbaar. Ze adviseerden tbs. Het OM nam het advies over en eiste dinsdagochtend tbs en dwangverpleging.

Normaliter volgt de uitspraak twee weken na de eis, maar de rechtbank besloot daarvan af te wijken. Na een korte onderbreking werd de verdachte direct veroordeeld.