Meer gesjoemel met uitwonendenbeurs studenten

Redactie

Het misbruik van de uitwonendenbeurs door studenten is groter dan gedacht. Studenten in het hoger onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs frauderen samen voor tussen de 40 en 50 miljoen euro per jaar. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ging aanvankelijk uit van een schade van 27 miljoen euro per jaar.

Om een uitwonendenbeurs te ontvangen, geven sjoemelende studenten aan dat ze op kamers wonen, terwijl ze in werkelijkheid nog bij hun ouders wonen. Op die manier krijgen ze jaarlijks gemiddeld 2000 euro meer dan met een thuiswonendenbeurs. Uit een recente proef onder een zogeheten risicogroep bleek dat 28 procent van de studenten de regeling misbruikt.

Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) laat weten het misbruik 'zeer ongewenst' te vinden. "Een strenge aanpak is daarom noodzakelijk om het misbruik terug te dringen." Zo moeten frauderende studenten het teveel ontvangen bedrag terugbetalen plus een boete van 50 procent. Als zij daarna nog eens in de fout gaan, kunnen ze het recht op studiefinanciering verliezen.

"Ik ben hier echt van geschrokken", laat Zijlstra weten. "Het misbruik is nog groter dan verwacht. Reden te meer om in te grijpen. Dat is ook in het belang van studenten, want zij zijn hiervan de dupe. Elke euro die bij sjoemelaars en fraudeurs terechtkomt, kan immers niet worden gebruikt voor onderwijs."