Criminaliteit daalt nauwelijks

Steven (raistlin6)

Het aantal slachtoffers van veelvoorkomende criminaliteit is nauwelijks gedaald. Iets meer dan een kwart van de Nederlanders van 15 jaar en ouder was vorig jaar naar eigen zeggen slachtoffer van bijvoorbeeld vandalisme, geweld of diefstal, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag in de jaarlijkse Integrale Veiligheidsmonitor.

In 2009 was bijna 27 procent van de Nederlandse bevolking slachtoffer van veelvoorkomende criminaliteit. In 2010 was dat iets meer dan 25 procent. Vooral vandalisme kwam minder voor. Als de cijfers worden vergeleken met 2008 is de daling nog kleiner. Toen was 26 procent slachtoffer van één of meer delicten.

Net als in voorgaande jaren voelde 26 procent zich vorig jaar wel eens onveilig. Het aandeel dat zich vaak onveilig voelt schommelt al jaren rond de 2 procent. In de eigen wijk voelt men zich iets veiliger. Hier voelt namelijk ongeveer 1 op de 6 mensen zich wel eens onveilig

In de regio Amsterdam-Amstelland voelt het grootste aandeel zich wel eens onveilig, namelijk ruim 36 procent. Ruim 4 procent voelt zich daar vaak onveilig. Dat is niet verrassend, aangezien in die regio 36 procent slachtoffer is geweest van veelvoorkomende criminaliteit. Andere politieregio's die hoog scoren op dit punt zijn de regio Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Limburg-Zuid. Rond de 33 procent van de ondervraagden voelt zich hier wel eens onveilig.

In de provincies Drenthe, Zeeland, Friesland, en Noord-Oost Gelderland was het gevoel van onveiligheid het laagst. Daar voelde ongeveer 18 procent zich soms onveilig en ongeveer 1 procent voelde zich vaak onveilig. In Drenthe was het percentage dat slachtoffer werd van criminaliteit met 16,8 procent het laagst.