[NHL] Relatief rustige trade deadline

Denny (nyny83)

Gisteravond om 21.00 uur Nederlandse tijd liep de trade deadline af. Soms leidt de trade deadline tot een enorme hoeveelheid grote ruilen, maar dit keer bleven de echte blockbusters uit. Wel hebben enkele teams die waarschijnlijk de playoffs gaan halen hun team op de zwakke punten versterkt en hebben teams die de playoffs waarschijnlijk niet gaan halen weer wat draft picks en jonge talenten opgepikt. Een algemene uitleg over de trade deadline is hier te vinden.

De grootste ruil van de tradeline-dag is die van Dustin Penner, die van de Edmonton Oilers naar de Los Angeles Kings. Penner staat nu op 21 goals en 18 assists, maar maakte vorig seizoen maar liefst 63 punten. Waarschijnlijk zal hij bij de Kings samen met sterspeler Anze Kopitar op de eerste line gaan spelen. De Oilers kregen voor Penner een draft pick in de eerste ronde van 2011, een draft pick in de derde ronde van 2012 en de jonge verdediger Colton Teubert. De Oilers gokken met hun jonge aanvallers dus vooral op de toekomst, en daar past een jonge talentvolle verdediger prima bij.

De Washington Capitals hebben eindelijk hun center voor de tweede line binnen. De jonge Marcus Johansson kon vooralsnog niet aan de verwachtingen voldoen, dus werd de ervaren Jason Arnott gehaald. Arnott komt over van de New Jersey Devils in ruil voor center David Steckel en een draft pick in de tweede ronde van 2012 en brengt vooral veel ervaring mee. Hij is inmiddels 36 jaar oud en won in 2000 een Stanley Cup met de Devils. Steckel zal door de Devils gebruikt worden als een verdedigende center op de twee laatste lines en eventueel in de penalty kills, met name omdat hij één van de betere faceoff-nemers in de NHL is.

De Capitals waren nog niet klaar met shoppen, want van de Florida Panthers pikten zijn Dennis Wideman op. Wideman is een verdediger die normaal gesproken ook zo'n 30 punten per seizoen oppikt. Hiervoor in ruil raakten zij hun draft pick in de derde ronde van 2011 en prospect Jake Hauswirth kwijt.

De verdedigend kampioen, de Chicago Blackhawks, hebben Ryan Potulny en een draft pick uit de tweede ronde van 2011 weggeruild voor verdediger Chris Campoli. De Hawks zijn vooralsnog niet in vorm en moeten vechten om de playoffs te halen, en met Campoli hopen zij wat offensieve impulsen vanuit de verdediging te hebben gehaald. De Senators gaan met de draft pick en de jonge Potulny voor de toekomst, aangezien de playoffs onhaalbaar zijn.

Al een stuk voor de trade deadline werden ook vier belangrijke ruilen gedaan. De St. Louis Blues trokken de sterke aanvaller Chris Stewart en de jonge verdediger Kevin Shattenkirk aan voor verdediger Erik Johnson, verdedigende center Jay McClement en een draft pick uit de eerste ronde van 2011 of 2012. Johnson is een jonge, talentvolle verdediger maar hij lijkt maar niet goed los te komen in St. Louis. Stewart is een jonge, talentvolle aanvaller maar de Avalanche waren op zoek naar versterking in de verdediging.

De tweede is de ruil van verdediger Tomas Kaberle van de Toronto Maple Leafs naar de Boston Bruins. Joe Colborne, een draft pick in de eerste ronde van 2011 en een draft pick in de tweede ronde van 2012 waren de prijs voor de Bruins. Kaberle is een aanvallend ingestelde verdediger die vooral de powerplay moet versterken. Colborne is een jonge, sterke center die tot nu toe alleen nog in de AHL heeft gespeeld.

De Nashville Predators hebben zich ook niet onbetuigd gelaten. Door de hersenschudding van center Matthew Lombardi zagen zij zich genoodzaakt om een nieuwe center te halen, en dit was niet de minste. Mike Fisher was na Jason Spezza de tweede center van de Ottawa Senators en scoort normaal gesproken rond de 50 punten per seizoen. Dit seizoen was hij bij de slecht draaiende Senators echter een stuk minder op dreef. De Ottawa Senators gingen ook in deze trade voor de toekomst en pikten een draft pick in de eerste ronde van 2011 op.

De Pittsburgh Penguins hadden versterking in hun voorhoede nodig na het verlies van Evgeni Malkin die dit seizoen vanwege een blessure niet meer in actie kan komen. Bovendien hebben de Penguins al jaren een probleem om goede wingers vast te houden, zeker nu Chris Kunitz ook geblesseerd is. Center was altijd goed vertegenwoordigd met Sidney Crosby, Malkin en ook Jordan Staal. Nu hebben zij James Neal, een jonge aanvaller van de Dallas Stars, toegevoegd aan hun selectie. Dit ging ten koste van Alex Goligoski, een aanvallende verdediger.

Een volledig overzicht van de resultaten per team is hier te zien, een overzicht van alle individuele ruilen kun je hier opvragen.