Citotoets op basisschool wordt verplicht

Michel (OA)

Minister van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakt dinsdag bekend dat basisscholen vanaf 2013 veplicht de Cititoets moeten afnemen, zo schrijft de Volkskrant. Het moment van toetsen wordt vanaf dan verlegd van februari naar april/mei.

Zo'n 15 procent van de basisscholen neemt de Citotoets nu bewust niet af. De reden hiervoor is dat er geen rekening wordt gehouden met de vermogens die in kinderen zitten. Ook deze scholen moeten echter verplicht gaan toetsen. "Cito heeft hier veel ervaring mee, doet ook al het uitvoerend werk voor de examens in het voortgezet onderwijs, en is international vermaard. Bovendien sluiten we hiermee aan bij de overgrote meerderheid van scholen die het al jaren zo doen", aldus de minister.

"Recent onderzoek toont dat de aandacht voor die terreinen in het laatste halfjaar van de basisschool verslapt. Drie maanden meer tijd moet de kloof met het voortgezet onderwijs verkleinen", zo licht Van Bijsterveldt het latere toetsmoment toe.

Een proef die vorig jaar gehouden is op 55 basisscholen, waarbij de Citotoets is afgenomen in april, toonde echter niet aan dat leerlingen aanzienlijk betere scores behaalden. Het advies was desondanks toch om de toets later in het jaar af te nemen. De uitslag zou op z'n vroegst half mei bekend kunnen zijn, maar middelbare scholen zouden het liefst op 1 mei de resultaten weten in verband met het aantal in te zetten docenten voor het komende schooljaar.

De rol die de uitslag van de Citotoets bij de keuze voor het voortgezet onderwijs speelt, zal kleiner worden. Het advies dat de basisschool aan de leerlingen meegeeft op basis van ervaring wordt belangrijker. "De eindtoets is een momentopname. Door de toets naar een later moment in april of mei te verschuiven, komt het advies van de basisschool centraler te staan", aldus de minister.

Basisschoolleerlingen hebben dit jaar de toets in februari gemaakt. De resultaten moeten een dezer dagen bekend zijn.