Iran prijst opstand Arabische wereld

Redactie

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi heeft maandag in Genève de volksopstanden in de Arabische wereld geprezen. Tegelijkertijd deed hij de demonstraties in zijn eigen land af als ongerechtvaardigd.

Volgens Salehi vinden er in Iran slechts 'een paar gemanipuleerde protesten' plaats, terwijl de 'massale betogingen in de regio authentieke volksbewegingen' zijn. "Er is absoluut geen vergelijking te maken tussen wat er gebeurt in de regio en wat er in Iran bij een paar incidenten is gebeurd", aldus Salehi.

De minister, die in Genève is voor een bijeenkomst van de VN-Mensenrechtenraad, zei dat de Iraanse regering 'geschokt' is door het geweld dat de Libische leider Moammar Gadhafi heeft gebruikt tegen de bevolking. Hij zei te hopen dat de macht 'op een wettige manier wordt overgedragen aan het volk'.

De minister wilde niet ingaan op de arrestatie van oppositieleiders Mir Hossein Mousavi en Mahdi Karroubi eerder maandag. Volgens hem moeten de arrestaties gebaseerd zijn op 'het overtreden van de wet'. Salehi wilde niet oordelen over een mogelijke wetsovertreding en zei dat een dergelijk oordeel moet worden overgelaten aan de rechter.

"Twee jaar is al voorbijgegaan sinds de laatste presidentsverkiezingen in Iran en ze hebben een normaal leven geleid. Ze hebben mensen gevraagd om de straat op te gaan voor, naar onze mening, gemanipuleerde demonstraties, omdat er geen enkele rechtvaardiging voor protesten is", zei Salehi. "Ze hadden zich terug moeten trekken en tevreden moeten zijn met de uitslagen."