'Gratis' sms-diensten op de korrel

Hukkie

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen heeft een pakket maatregelen aangekondigd om gratis lijkende sms-diensten aan banden te leggen. De OPTA moet daar toezicht op gaan houden.

Vanaf 1 april zullen de eisen voor telecom-providers strenger worden, waarmee Verhagen hen ertoe wil bewegen om malafide sms-bedrijven links te laten liggen en alleen zaken te doen met 'eerlijke' bedrijven. Zo moet er bij een sms-dienst die meer dan 1,50 euro kost duidelijk kunnen worden aangetoond dat de gebruiker akkoord is gegaan met de voorwaarden. De telecom-provider kan afsluiting dan niet meer gebruiken als pressiemiddel om de hoge kosten van een sms-dienst vergoed te krijgen en moet aantonen dat de gebruiker bewust heeft ingestemd met afrekening via de telefoonrekening.

Providers moeten ook abonnementen gaan aanbieden waarbij dit soort sms-diensten gratis geblokkeerd kunnen worden. Dat is vooral handig voor ouders die voor hun kind een telefoonabonnement willen afsluiten. "Hierdoor komt de consument veel sterker te staan bij klachten over dure en vaak ongewilde sms-diensten", zegt Verhagen. "Daarnaast is dit een duidelijke prikkel voor belbedrijven om alleen nog maar zaken te doen met bonafide sms-bedrijven, zodat er een einde komt aan het gesjoemel met sms'jes."