Ontvoerde kinderen sneller thuis door bemiddelaar

Redactie

Naar Nederland ontvoerde kinderen kunnen voortaan binnen hooguit achttien weken weer naar huis terugkeren als een bemiddelaar voor de ouders wordt ingeschakeld. Voorheen nam zo'n procedure soms meer dan een jaar in beslag.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is positief over het verloop van een proef met mediation en heeft de verkorting van de procedure daarom definitief ingevoerd. Dat meldt het Ministerie van Veiligheid en Jusititie maandag.

De proef rondom internationale kinderontvoering ging in 2009 van start. Van internationale kinderontvoering is sprake als een kind ongeoorloofd door een van de ouders wordt meegenomen naar een ander land.

Bij de proef waren onder meer de rechtbank in Den Haag en het Centrum Internationale Kinderontvoering betrokken. Geprobeerd is door tussenkomst van een bemiddelaar zo snel mogelijk tot een regeling tussen de ouders te komen, zodat het kind zo min mogelijk de dupe wordt. De procedure kon met bemiddeling maximaal achttien weken duren, tegenover soms meer dan een jaar als er geen bemiddelaar wordt ingeschakeld.

Tussen 2008 en 2010 verdubbelde het aantal zaken dat met een regeling is afgedaan van vier naar acht. Het aantal zaken waarin een rechter moest oordelen, daalde van twaalf in 2008 naar zeven om 2010.

Een evaluatie wees verder uit dat ouders over het algemeen tevreden zijn over de verkorte procedure. Ook wanneer mediation niet leidde tot een volledige of gedeeltelijke overeenkomst waren de ouders positief, aangezien de ouders vaak wel weer met elkaar in gesprek komen.