VN-chef: Helikopters Wit-Rusland in Ivoorkust

Redactie

Wit-Rusland heeft het internationale wapenembargo tegen Ivoorkust geschonden door drie gevechtshelikopters te leveren aan de Ivoriaanse strijdkrachten die trouw zijn aan de zittende president Laurent Gbagbo. Dit heeft VN-chef Ban Ki-moon zondag gezegd.

Gbagbo weigert plaats te maken voor zijn politieke rivaal Alassane Ouattara, die internationaal wordt erkend als de winnaar van de eind november gehouden presidentsverkiezingen. Ouattara heeft noodgedwongen zijn intrek genomen in een hotel in Abidjan, waar hij wordt beschermd door de in Ivoorkust gestationeerde VN-vredesmacht.

Tegen Ivoorkust is sinds 2004 een wapenembargo van kracht. Ban Ki-moon liet weten dat het embargo zeer serieus moet worden genomen en dat actie zal worden ondernomen tegen zowel Wit-Rusland als Gbagbo.

Wit-Rusland ontkent de beschuldiging van Ban Ki-moon. Wit-Rusland neemt alle besluiten van de Veiligheidsraad strikt in acht en oefent voldoende controle uit over zijn wapenhandel, liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Minsk maandag weten.

De VN meldt dat rond de dertigduizend burgers de wijk Abobo in Abidjan zijn ontvlucht, waar het afgelopen weekeinde felle gevechten woedden tussen het leger van Gbagbo en een nieuwe gewapende groep die het opneemt voor Ouattara.


Rond de 30.000 burgers zijn de wijk Abobo in Abidjan ontvlucht (Foto: Novum)