Winkeldief tijdens pilot supersnel gestraft

Redactie

Verdachten van eenvoudige strafzaken krijgen in Utrecht voortaan lik-op-stuk van politie en het Openbaar Ministerie. Tijdens een proefproject moet meer dan de helft van de strafzaken rondom bijvoorbeeld vernieling en winkeldiefstal waarvoor een verdachte niet in de cel wordt gestopt, binnen zes uur worden afgedaan.

Van de zaken waarbij de verdachte wél vast is gezet moet meer dan de helft binnen drie dagen zijn afgehandeld. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaf maandag het startsein voor de pilot. "Geweld, vernieling en diefstal zijn onacceptabel. Als we dat effectief willen aanpakken, is een snelle reactie op de strafbare feiten cruciaal", aldus de minister.

Utrecht is de eerste van vijf parketten die de komende maanden starten met de nieuwe werkwijze. Naast Utrecht gaat de aanpak de komende maanden ook gelden in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Het is de bedoeling dat de nieuwe werkwijze volgend jaar landelijk wordt ingevoerd. Hoe die nieuwe werkwijze er exact uit gaat zien is mede afhankelijk van de resultaten van de proeven in de vijf parketten.

In de proeven worden vooral zaken die zonder rechter kunnen worden afgedaan meegenomen. In de praktijk gaat het dan waarschijnlijk om zaken met een bekennende verdachte waarbij geen verder onderzoek nodig is. De verdachte krijgt dan een boete of een werkstraf, of bijvoorbeeld een rijontzegging.

Bij meer complexe zaken krijgt de verdachte een dagvaarding mee, waarna hij of zij alsnog voor de rechter moet verschijnen. Ook de zaken die aan rechters worden voorgelegd, moeten sneller worden afgedaan. De minister wil dat dat gebeurt binnen één maand in plaats van de negen maanden die een zaak nu gemiddeld in beslag neemt.