Libië: Verklaring vanuit Benghazi

Thom Puiman (Juicyhil)

Politici in Benghazi, een bolwerk van de opstandelingen in Libië, zeggen bezig te zijn een nieuwe raad op te zetten om de oostelijke helft van het land te besturen. Het is de eerste poging tot het creëren van een nieuw bestuur als alternatief voor het regime van Moammar Gadhafi.

Nog geen dag nadat de vroegere minister van Justitie van Libië, Mustafa Abdel-Jalil, had gezegd bezig te zijn een overgangsregering te vormen die over drie maanden verkiezingen moet organiseren, werd deze claim zondag op een persconferentie in Benghazi tegengesproken door Abdel-Hafidh Ghoga, een prominent mensenrechtenadvocaat. Ghoga zei dat politici in het door de opstandelingen beheerste oosten van het land juist bezig zijn een overgangsraad op te zetten om de dagelijkse gang van zaken in goede banen te leiden totdat Gadhafi aftreedt.

De tegenstrijdige verklaringen zijn de eerste tekenen van de strijd om een alternatief voor het regime van Gadhafi te vormen, wiens macht over het olierijke land steeds verder afbrokkelt. Het oosten van Libië, dat zich na bloedige gevechten aan de macht van Gadhafi wist te onttrekken, worstelt nu met het opzetten van nieuwe instellingen om het dagelijks leven sturing te geven.

Tegelijkertijd kijkt de rest van de wereld uit naar de komst van een alternatief voor Gadhafi, die door het willekeurige gebruik van geweld tegen zijn eigen burgers alle landen in de wereld tegen zich in het harnas lijkt te hebben gejaagd. Zelfs landen die hij voorheen tot zijn vrienden mocht rekenen, met uitzondering van Venezuela en Nicaragua.

Amerikaanse senatoren, ontevreden over de voorzichtige aanpak van de regering van Barack Obama, roepen hun president op tot het erkennen van en militaire steun verlenen aan een overgangsregering in Libië. "Ik zou ze voorzien van wapens", aldus senator Joe Lieberman, die zondag samen met voormalig presidentskandidaat John McCain zijn opwachting maakte bij CNN.

Op het aanbod van Lieberman had Ghoga een kort antwoord: "Nee bedankt. We zijn tegen elke vorm van buitenlandse inmenging of militair ingrijpen in onze binnenlandse aangelegenheden. Deze revolutie zal worden voltooid door ons volk. We zullen de rest van Libië, dat nu nog door Gadhafi en zijn mensen wordt overheerst bevrijden."

Ghoga zei verder dat de nationale raad niet in contact staat met buitenlandse regeringen. "Er is geen contact tussen de raad en buitenlandse overheden. Wanneer de raad compleet is zal besloten worden met welke regeringen er gesproken gaat worden en op welk niveau dit contact zal plaatsvinden."

Militaire bevelhebbers die overgelopen zijn naar de opstandelingen komen geregeld bijeen om te bespreken hoe de val van Gadhafi bespoedigd kan worden. In twee steden dichtbij de hoofdstad Tripoli, Az Zawiya en Misurata, hebben de bewoners Gadhafi's troepen verdreven.

Ghoga bevestigde dat groepen vrijwilligers uit eigen beweging naar Tripoli reizen om de strijd tegen het regime aan te gaan. "We hebben militaire instituties die de revolutie steunen en wij geloven dat zij de bevrijding van Libië zullen bewerkstelligen. We verwachten dat dit in de komende dagen zal gebeuren", aldus Ghoga. Hij verwierp het idee van Abdel-Jalil om over drie maanden verkiezingen te houden. "Het is voorbarig om over verkiezingen te praten als onze hoofdstad nog belegerd wordt. We zijn bezig een land te besturen."

Hij benadrukte dat er de afgelopen jaren helemaal geen bestuurlijke instituties bestonden in Libië en dat de opstandelingen in de laatste tien dagen niet alleen hebben voorkomen dat hun steden in elkaar stortten, maar dat ze ook plaatselijke besturen hebben opgezet. "Dit in tegenstelling tot de claim van Gadhafi dat Libië in chaos zal vervallen."

Het opzetten van een nieuwe nationale en regionale regering is een zware klus. "Alles gebeurt erg snel", aldus vrouwelijk raadslid in Benghazi Salwa Bugaighis. "Het is verwarrend. Dit is een beweging, wij zijn geen professionals. We maken ook fouten. We zijn pas twaalf dagen bezig, dat is niet veel tijd om een systeem op te bouwen."


Mensenrechtenadvocaat Abdel-Hafidh Ghoga (Foto: Novum)