Sluiting dreigt voor Adje-theater in Tilburg

Thom Puiman (Juicyhil)

Het Adje-theater in Tilburg gaat eind dit jaar dicht als zich geen koper of huurder meldt. De gemeente investeert geen geld meer in het theater, officieel bekend als Midi-theater. Het college vindt het vanwege bezuinigingen niet meer verantwoord hier structureel geld voor uit te trekken. Dat maakte de gemeente maandag bekend.

Volgens de gemeente is het voortzetten van de theaterfunctie van het gebouw niet mogelijk zonder kosten voor de gemeente. Omdat het niet zeker is of die investeringen zich ook uitbetalen, durft het college geen extra investeringen te doen.

De kosten van de bouw van het zogenoemde Adje-theater pakten fors duurder uit dan geraamd. Voormalig burgmeester Ruud Vreeman (PvdA) lichtte de gemeenteraad daarover niet volledig in, waarna die het vertrouwen in Vreeman opzegde en hij opstapte.

Ook cultuurwethouder Hugo Backx (PvdA) stapte in 2009 om de budgetoverschrijding op. Het uitstel van de bouw leidde een jaar eerder al tot de val van het college.

Het Adje-theater dankt zijn bijnaam aan Arijan van Bavel, bekend van zijn optredens op tv bij Paul de Leeuw. Hij zou het theater gaan exploiteren, maar doordat beoogde mediacontracten niet konden worden gesloten kreeg hij de exploitatie niet rond.