Libië: Ambassadeur vreest wetteloosheid in Tripoli

Redactie

De Nederlandse ambassadeur in Libië Gerard Steeghs vreest voor een algemene wetteloosheid in Tripoli. Hij is bang dat er een situatie ontstaat waarin onschuldige burgers moeilijk kunnen overleven. Dat heeft hij zaterdag tegen het NOS Journaal gezegd.

Steeghs zei dat hij zich de meeste zorgen maakt over dat er straks heel veel wapens in omloop zijn en dat mensen van buiten Tripoli met wapens naar de Libische hoofdstad komen om zich in gevechten te storten. Volgens hem is de situatie in Tripoli momenteel gespannen. "Mensen hebben het idee dat er dingen staan te gebeuren die een verergering van de situatie inhouden."

In verschillende delen van de stad zouden er al 'vervelende dingen' zijn gebeurd. Hij is bang dat de onlusten zich verspreiden naar meerdere delen van de stad.

Zondagochtend gaat de ambassadeur overleggen met onder anderen de minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) of de ambassade gaat sluiten of niet. "Dan zullen we kijken wat we hier nog kunnen doen."

Volgens Steeghs zijn de Nederlanders die weg willen uit Tripoli inmiddels vertrokken. Een klein aantal Nederlanders heeft hij echter niet meer kunnen bereiken met de mobiele telefoon.

Buitenlandse Zaken meldde zaterdagavond dat er in Libië nog ruim twintig Nederlanders zijn die Libië willen verlaten. Bijna allemaal bevinden ze zich buiten de Libische hoofdstad Tripoli. Steeghs kan volgens Buitenlandse Zaken de Libische hoofdstad, waarover de berichten over bewapening van milities en toenemend geweld toenemen, niet verlaten.