Bahreinse geestelijke eist concrete gesprekken

Redactie

Gesprekken tussen de Bahreinse regering en de demonstranten moeten leiden tot concrete resultaten die ingaan op de eisen van de betogers. Dat heeft een hoge Bahreinse geestelijke vrijdag gezegd. Imam Isa Qassim deed de oproep aan de vooravond van nieuwe massale protesten op het Parelplein, het brandpunt van de demonstraties voor meer democratische hervormingen in Bahrein. De demonstranten willen de druk op de soennitische monarchie handhaven.

Bij een preek in een sjiitische moskee riep Qassim op tot 'concrete, productieve gesprekken'. "We willen niet praten om te praten. We willen niet praten om tijd te verspillen, of om woede af te zwakken", aldus Wassim. "We willen fundamentele veranderingen in het huidige politieke proces, gebaseerd op onze legitieme eisen."

Zo'n zeventig procent van de Bahreinse bevolking is sjiitisch en klaagt al langer dat ze systematisch gediscrimineerd wordt door de soennitische heersende klasse die al meer dan tweehonderd jaar aan de macht is.

De oppositie in het land lijkt niet eensgezind te zijn in haar ambities. Een deel streeft democratische hervormingen na, zoals het ontslag van de langzittende premier die tevens de oom van de koning is. Anderen eisen echter het aftreden van het gehele regime.

Grote groepen demonstranten verzamelden zich op het Parelplein voor het vrijdaggebed. Op het plein hebben de betogers tientallen tenten en kraampjes opgezet in een poging hun positie te verstevigen. Een monument en verscheidene muren op het plein zijn beklad met anti-regeringsleuzen.

Sinds het uitbreken van de demonstraties zijn zeven betogers om het leven gekomen. De regering heeft vrijdag uitgeroepen tot dag van rouw voor de overledenen.


Bahreinse geestelijke eist concrete gesprekken (Foto: Novum)