GroenLinks wil spoeddebat over korting bijstand

Redactie

GroenLinks heeft een spoeddebat aangevraagd over een mogelijke korting van honderden euro's op gezinnen in de bijstand. Dat meldt een woordvoerder van de partij vrijdag. Ook de SP is niet te spreken over de plannen.

Het televisieprogramma Uitgesproken VARA bericht vrijdagavond over een uitgelekt wetsvoorstel dat in handen is van de redactie. In de toelichting bij het voorstel melding worden gemaakt van kortingen die oplopen van vijf- tot achthonderd euro bruto per maand.

De belangrijkste wijziging ten opzichte van de huidige situatie zou zijn dat in een gezinssituatie de gezinsleden niet langer individueel recht hebben op bijstand, maar voortaan gezamenlijk bijstand dienen aan te vragen. De bijstand voor het individu binnen deze leefsituatie wordt daarmee als het ware afgeschaft, citeert het programma uit het voorstel. Staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) wilde niet reageren.

GroenLinks heeft het uitgelekte wetsvoorstel volgens de woordvoerder al in mogen zien. Op basis daarvan is besloten het spoeddebat aan te vragen. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is eveneens kritisch. "De Krom laat bijstandsgezinnen honderden euro's per maand inleveren. Bijstand betaalt voor banken", meldt hij via Twitter. "De Krom buigt krom wat recht is."