Cocaïnesmokkelaars Schiphol achter de tralies

Redactie

Vijftien drugssmokkelaars hebben vrijdag van de rechtbank op Schiphol gevangenisstraffen tot acht jaar gekregen. De smokkelaarsbende voerde met behulp van cateringtrolleys in KLM-vliegtuigen zeker acht drugstransporten uit vanuit Bonaire, Curaçao en Suriname.

De twee mannen die de transporten coördineerden, een 47-jarige man uit Capelle aan den IJssel en een 36-jarige Amsterdammer, kregen de hoogste straffen. Ze moeten respectievelijk acht en zeven jaar de cel in. Dertien anderen kregen celstraffen variërend van acht maanden tot zes jaar. De rechtbank sprak één lid van de bende vrij. Het OM had celstraffen tot negen jaar geëist tegen de verdachten.

Van de groep smokkelaars werkten er dertien op Schiphol. Ze verstopten tussen september en december 2009 drugs in cateringtrolleys in vliegtuigen. Cateringmedewerkers op Schiphol haalden de bewuste trolleys uit het toestel, waarna de drugs buiten de luchthaven werden gebracht. Vier transporten werden onderschept. In totaal werd ruim 33,5 kilo cocaïne in beslag genomen.

Eerder werd al een zeventiende verdachte veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel.