VN: 'Massamoorden in Libië gemeld'

Steven (raistlin6)

Berichten dat in Libië duizenden doden zijn gevallen zouden de internationale gemeenschap moeten aansporen om 'krachtig op te treden' om een eind te maken aan de onderdrukking van de anti-regeringsdemonstranten. Dat heeft VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay vrijdag gezegd.

Pillay steunt een plan om een onafhankelijke commissie de mensenrechtenschendingen door de veiligheidstroepen van Moammar Gadhafi te laten onderzoeken en de daders verantwoording af te laten leggen. In een toespraak voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties zei Pillay dat de raad 'alle mogelijke middelen' moet inzetten om het regime in Libië ertoe te bewegen het geweld te beëindigen.

"De onderdrukking van vreedzame demonstraties in Libië escaleert zorgwekkend met berichten over massamoorden, willekeurige arrestaties, opsluiting en marteling van betogers", aldus Pillay. "Tanks, helikopters en militaire vliegtuigen zijn naar verluidt gebruikt om burgers aan te vallen. Volgens sommige bronnen zijn er mogelijk duizenden vermoord of gewond geraakt."

Pillay herinnerde de raad er aan dat Gadhafi zijn aanhangers heeft gevraagd om strijd te leveren met de actievoerders en ze 'aan te vallen in hun nesten'. Volgens Pillay zijn dit mogelijk misdaden tegen de menselijkheid. "Elke ambtenaar, van elke rang, die opdracht geeft tot wreedheden of ze begaat, kan verantwoordelijk worden gehouden", zei ze.

Het is de eerste keer dat de Mensenrechtenraad in een speciale zitting bijeenkomt om het doen en laten van een van zijn lidstaten tegen het licht te houden. De Libische vertegenwoordiger in de raad verscheen niet op de bijeenkomst.

Omdat er pas sinds donderdag onafhankelijke journalisten in het land zijn toegestaan en berichten over de aantallen doden nogal verschillen per bron heeft FOK!-user -jos- in de nacht van donderdag op vrijdag een overzicht van het aantal slachtoffers volgens de verschillende bronnen gemaakt. De gebruikte bronnen zijn betrouwbaarder dan veel berichten in de media die gebaseerd zijn op tweets van demonstranten.


VN: 'Massamoorden in Libië gemeld' (Foto: Novum)