[Upd] AIVD: Claim branden Rabotoren nep

Redactie

De branden in het nieuwe hoofdkantoor van de Rabobank en de cyberaanval die de website dagenlang platlegde, zijn niet het werk van een Nederlandse afdeling van de Griekse terreurorganisatie Conspiracy Cells of Fire. Een dergelijke claim verscheen afgelopen woensdag op internet. Knip-en-plakwerk, concludeert inlichtingendienst AIVD.

De claim verscheen op de links-activistische website Indymedia.nl. De politie nam de verklaring serieus. Volgens de AIVD is ze echter niet authentiek. "De verklaring is samengesteld uit verschillende Nederlandse en buitenlandse verklaringen die al eerder zijn gepubliceerd", zegt een woordvoerder.

Sinds vorig jaar woedde drie keer brand in de nieuwe Rabotoren in Utrecht. De laatste van deze branden was op 18 februari. De politie gaat in ten minste twee gevallen uit van brandstichting. Een brand in juni vorig jaar boven in de toren richtte aanzienlijke schade aan.

Afgelopen weekend was ook de website van de Rabobank uit de lucht door een cyberaanval. Veel klanten konden dagenlang niet bij hun geld. De Rabobank verklaarde aangifte te doen van de aanval.

Update 14.24 uur
De Nederlandse afdeling van Conspiracy Cells of Fire (CCoF) heeft via Indymedia gereageerd op de verklaring van de AIVD. CCoF geeft aan dat de organisatie wel degelijk bestaat en dat de verklaring van de AIVD vals is. Vanwege de 'gemanipuleerde conclusie' van de AIVD verklaren zij 'de oorlog' aan de inlichtingendienst, alsmede aan het Nationale Centrum Terreurcoördinatie.

CCoF meldt ook enkele adressen van werknemers in het AIVD-gebouw in Zoetermeer in handen te hebben. "Dus AIVD wees voorzichtig als je met ons speelt", aldus CCoF. Ze claimen daarnaast vorige week 'een pakketje' naar de inlichtingendienst te hebben verstuurd. Naar eigen zeggen om de AIVD te laten weten dat ze geen grapjes maken. Waarom de 'Nederlandse afdeling' de verklaring in het Engels heeft geplaatst is niet duidelijk.