Heropening Stedelijk Museum niet dit jaar

Redactie

Het Stedelijk Museum in Amsterdam gaat dit jaar niet meer open. Dat schrijft directeur Ann Goldstein in een brief aan vaste relaties van het museum, meldt de Volkskrant. Er werd nog altijd van uitgegaan dat het museum dit jaar heropend zou worden.

Het Stedelijk Museum wordt al sinds 2004 verbouwd en is sindsdien gesloten voor publiek. De heropening is al enkele keren uitgesteld, hoewel in de oudbouw al weer wat activiteiten zijn georganiseerd. De gemeente gaf eerder al aan zich niet te willen vastleggen op een nieuwe datum.

Door het faillissement van de hoofdaannemer van de verbouwing, Bouwbedrijf Midreth, ligt de renovatie en nieuwbouw van het museum nu al een paar weken stil. De gemeente Amsterdam, eigenaar van het gebouw en opdrachtgever verbouwing, is in overleg met aannemer VolkerWessels om de bouw voort te zetten.

Goldstein schrijft in de brief dat het Stedelijk concrete plannen gaat maken voor de heropening. Volgens haar is het cruciaal dat de datum van de opening 'realistisch en haalbaar' is. Het museum en het publiek moeten niet langer slachtoffer zijn van de situatie, maar deelgenoot en partners in alle stadia van het proces, schrijft ze.

De gemeente streeft naar een 'spoedige en verantwoorde' hervatting van de bouw, zo laat ze in een reactie weten. Volgende week gaat verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels de gemeenteraad informeren over de gevolgen van het faillissement voor onder meer de kosten en de planning.


Stedelijk Museum Amsterdam blijft gesloten (Foto: Novum)