Brein gebruikte 'vals account' voor serverinbraak

Danny

Milica Antic, de advocaat van AlTransa, zal naast aangifte van diefstal of ontvreemding mogelijk ook aangifte doen van computervredebreuk, vertelt ze Webwereld. Dit nadat uit correspondentie van Brein met Craig Salmond, eigenaar van de servers, is gebleken dat Brein zichzelf toegang tot de servers heeft verschaft met een 'tijdelijk account'.

Eerder deze week confisqueerde Brein de servers van Salmond bij hosting-provider WorldStream. Deze overhandigde de servers zonder gerechtelijk bevel aan Tim Kuik en de zijnen.

"Brein heeft zich toegang tot de servers en de warez topsite verschaft met een tijdelijk account, voordat het de servers weghaalde bij Worldstream." schrijft Brein. "Ik overweeg zeker om namens mijn cliënt ook aangifte te doen van computervredebreuk. Het onder valse voorwendselen toegang verschaffen tot computerapparatuur is in principe strafbaar." reageert Antic.

Stichting Brein wil niet uitleggen hoe het dit 'tijdelijke' account heeft bemachtigd. Tegenover tweakers.net meldt Tim Kuik echter vooraf toegang tot de servers te hebben verkregen, en meldt Worldstream dat "dat gebeurde met een ftp-account. (...) Het is onduidelijk of en hoe Brein toegang zou hebben gekregen tot e-mail-accounts."

Dit verhaal maakt het onzeker of Brein na inbeslagname nog in de servers heeft gespit, meldt Webwereld. De actie zelf is wellicht onrechtmatig en strafbaar, maar voorts is elk bewijs dat Brein overlegt ‘besmet' met de verdenking dat de stichting, voor of na de inbeslagname, de bestanden op de servers heeft gemanipuleerd.

Brein weigert overigens aan Antic en Salmond het bewijs van onmiskenbaar illegale content toe te zenden. "Het is zoveel bewijs, dat kunnen we niet per e-mail of fax opsturen", aldus de hoofdjurist van Brein. Wel zou het bewijs kunnen worden ingezien op het kantoor in Hoofddorp.

Stichting Brein wil niet reageren. Directeur Tim Kuik laat per e-mail aan Webwereld weten niet in de media in discussie te gaan met Salmond of diens advocaat.