VARA verwijdert PVV-cartoon na bedreigingen

Redactie

De VARA heeft de omstreden cartoon waarin de door de PVV voorgestelde tuigdorpen op de korrel worden genomen van de website Joop.nl verwijderd. Daartoe is besloten na ernstige bedreigingen die medewerkers van de omroep binnenkregen. Dat meldt de VARA donderdag.

De spotprent van Adriaan Soeterbroek waarin een verband wordt gelegd tussen tuigdorpen en concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog stond sinds 11 februari online. Geert Wilders was woedend en liet weten dat PVV'ers alle VARA-programma's zouden mijden zolang de tekening niet verwijderd was. De VARA weigerde de cartoon weg te halen van de site, omdat dit volgens de omroep onder de vrijheid van meningsuiting valt, waarover Wilders zelf doorgaans hoog opgeeft.

Door de ernstige bedreigingen komt de VARA nu op het eerdere besluit terug. "Als journalistieke organisatie tillen we zwaar aan de vrijheid van meningsuiting.", laat het omroepbestuur weten. "Bedreigingen mogen geen invloed hebben op het beleid en de journalistieke afwegingen. Er kunnen zich echter situaties voordoen waarin het veiligheidsgevoel van medewerkers dermate wordt aangetast, dat ze niet meer op een goede manier hun werk kunnen doen. Dat laatste heeft bij deze concrete situatie in onze afweging de doorslag gegeven."

De VARA heeft aangifte gedaan wegens de bedreigingen.