[Upd] Discovery gelanceerd voor laatste vlucht

Redactie

Het ruimteveer Discovery is gereed om aan zijn laatste vlucht te beginnen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA begon donderdag kort na zonsopgang met het voltanken van de spaceshuttle. Op basis van de weersverwachting is het voor 90 procent zeker dat de Discovery donderdag om 22.50 uur Nederlandse tijd wordt gelanceerd.

NASA heeft er vertrouwen in dat er dit keer geen complicaties zullen optreden. Bij een eerder geplande lancering in november gooiden een waterstoflek en scheuren in de brandstoftank roet in het eten. De reparatiewerkzaamheden namen vier maanden in beslag.

Het ruimteveer zal koers zetten naar het internationale ruimtestation ISS. Naast de zes bemanningsleden neemt de Discovery ook voorraden en een robot met de naam Robonaut 2 mee.

Het wordt de 39e vlucht voor de Discovery. De eerste lancering was in 1984 en sindsdien heeft het ruimteveer 230 miljoen kilometer afgelegd. NASA verwacht een grote schare toeschouwers bij de lancering in Florida.

Update 18.27 uur
Tot aan dit moment loopt alles nog volgens schema om vanavond de lancering te laten doorgaan. Een woordvoerder van NASA zegt dat er behalve een paar wolkjes geen reden is tot zorg. Hier zijn live-beelden van het ruimteveer te zien, met wanneer er iets te melden is ook rechtstreeks verslag. Selecteer na het klikken de juiste stream rechts van het venster. De lancering zal hier ook rechtstreeks te zien zijn.

Update 22.00 uur
Alles loopt nog steeds volgens schema. Er is zojuist een ingebouwde pauze van 45 minuten ingegaan in de afteltijd. De klok staat stil op T-9. Om 22.50 uur staat dus nog steeds de lancering gepland. De bemanning bekijkt een tegeltje dat los is geraakt bij een deur op de shuttle. Ze weten nog niet zeker of ze daar iets aan willen gaan doen, maar hebben nog genoeg tijd om de situatie rond het tegeltje rustig te bekijken. In deze ingebouwde 45 minuten wordt alle informatie nog een keer nagelopen en mogelijke wijzigingen worden in het schema opgenomen.

Update 22.34 uur
Er is nu toch een kink in de kabel gekomen. Er is iets mis met de schermen van de 'main command computer'. Tot T-5 hebben technici van NASA de tijd gekregen om dit probleem op te lossen. De wolkjes uit de eerste update zijn wel weggetrokken en het tegeltje is weer vastgemaakt met een speciaal mengsel. Als het probleem met de schermen op tijd wordt opgelost is om 22.50.27 uur de lancering te zien.

Update 22.50 uur
Het computerprobleem heeft voor enige vertraging gezorgd. Als het probleem oplossen 12 seconden langer had geduurd dan was de vlucht voor vandaag afgeblazen. De aftelklok loopt weer verder op T-4.

Update 23.00 uur
De lancering is met kleine vertraging geslaagd. Discovery vliegt nu met 9800 mijl per uur en versnelt nog steeds. Mission Control sprak vlak na lancering de woorden: "Discovery is making one last reach for the stars."

Update 23.55 uur
Voor de mensen die de lancering hebben gemist, hebben we gelukkig de beelden nog.

Praat en kijk hier mee op het forum.