FOK!sport in gesprek met Ronald Ermes

Olga Kroeders

Veel voetballers vertrekken vanuit de Eredivisie of de Jupiler League naar het buitenland, waarna we in veel gevallen weinig meer van ze horen. Maar hoe gaat het er nu eigenlijk aan toe in de minder bekende competities? Ditmaal stelden we de vragen aan Ronald Ermes.

Naam:
Ronald Ermes
Positie: keeper
Clubs Nederland: FC Loosduinen, FC Den Haag, Feyenoord, Westlandia, SC Feyenoord, BVV Barendrecht, ASWH
Clubs Buitenland: Liverpool, Borussia Dortmund (beiden stages), Grimsby Town (Eng)

1. Hoe ben je precies bij Grimsby Town terecht gekomen en wat heeft je er toe bewogen om die stap te maken?
"Als speler van de A-jeugd van Feyenoord kreeg ik pas heel laat te horen dat ik geen contract kreeg aangeboden. Wijlen Ton van Dalen, mijn toenmalige zaakwaarnemer, regelde dat ik een week op stage kon bij Liverpool. Een week lang met het eerste meetrainen, een onvergetelijke week. Na die week ging ik een paar dagen later op stage bij Borussia Dortmund. Ook dit was een fantastische ervaring. Helaas leverden beide stages om verschillende redenen geen contract op. Grimsby Town was een van de clubs die hier lucht van had gekregen en bood me ook een stage aan. Na die stage van twee weken kreeg ik een contract  voor een jaar aangeboden. Op dat moment kon ik kiezen tussen een contract bij FC Dordrecht tekenen of Grimsby Town. Ik heb voor het avontuur gekozen."

2. Wat is het grootste verschil tussen het Nederlandse en de Engelse League 1 en League 2?
"Grimsby Town FC speelde in de First Division toen ik er zat. Dat was een behoorlijk niveau. We speelden tegen clubs als Manchester City, Coventry City, Portsmouth en West Bromwich Albion. Allemaal clubs die niet veel later in de Premier League kwamen te spelen. Het grootste verschil zit hem denk ik vooral in de snelheid en hardheid van het spel."

3. Was de aanpassing moeilijk bij de buitenlandse clubs?
"Eigenlijk niet, wat misschien best vreemd was. Ik was net 19 jaar, woonde nog thuis en een week voor mijn vertrek haalde ik mijn rijbewijs. Dus direct in een ander land, op mezelf en ook nog eens aan de andere kant van de weg rijden. Ik heb het allemaal gewoon maar op me af laten komen. Gelukkig speelde Menno Willems ook bij Grimsby Town. Dat hij mij goed op heeft gevangen heeft me denk ik ook wel goed gedaan."

4. Wat zijn de leukste herinneringen tijdens je buitenlandse avonturen?
"Eigenlijk is heel die periode een leuke herinnering. Maar als ik toch wat moet noemen is het wel de League Cup. Ik zat op de bank als 19-jarige toen we voor de 3de ronde bij Liverpool uit speelden. Op Anfield kwam ik een aantal bekenden tegen van de stageperiode van een aantal maanden daarvoor. We wonnen die wedstrijd ook nog in de verlenging met 1-2. Dit wordt bij Grimsby Town nog steeds als grootste overwinning uit de clubhistorie gezien. En alsof het nog niet genoeg was lootten we daarna Arsenal uit op Highbury.. Helaas verloren we die wedstrijd van oa. Bergkamp en Van Bronckhorst met 2-0."

5. Volg je de Nederlanders in de Engelse competitie nog?
"Niet meer of minder dan de Nederlanders in andere buitenlandse competities."

 
6. Adviseer je jonge spelers al naar vroegtijdig naar het buitenland te verkassen?
"Dat vind ik een moeilijke. Ik heb de stap gezet en ondanks dat het achteraf misschien niet helemaal gelopen is zoals ik had gehoopt heb ik er geen spijt van gehad. Elke speler moet voor zich bepalen wat het beste is. Laten we wel wezen, ik was geen talent als Drenthe of Bruma. Ik was toen een aardige keeper voor mijn leeftijd die kon kiezen uit Dordrecht en Grimsby. Als ik toen had kunnen kiezen tussen een goede Eredivisie club of Grimsby was ik misschien wel voor mijn kansen in Nederland gegaan. Maar goed, dat is niet aan de orde geweest."
 
7. Ben je in het dagelijks leven nog altijd actief in de voetbalwereld?
"Jazeker, vorig jaar heb ik mijn spelende carriere afgesloten bij ASWH (zaterdaghoofdklasse). Nu ben ik assistent-trainer van Alphense Boys (zondaghoofdklasse) en volg ik de UEFA C opleiding bij de KNVB. Vorige maand is mijn contract bij Alphense Boys met een jaar verlengd."