'Kamermeisje krijgt les in herkennen prostitutie'

Redactie

Receptionisten en kamermeisjes krijgen van de politie les in het herkennen van prostituees. De politie wil dat hotelpersoneel sneller alarm slaat als vrouwen klanten ontvangen in een hotelkamer, omdat dat verboden is en het vaak gaat om slachtoffers van mensenhandel. Dat schrijft de Volkskrant donderdag.

Het Korps Landelijke Politiediensten houdt vanaf 8 maart drie workshops voor leden van Koninklijke Horeca Nederland. De lessen duren een dag en zijn geïnitieerd door het politieteam dat in januari de website Zuzana.com uit de lucht haalde. Zuzana huurde hotelkamers bij onder meer Van der Valk. Prostituees verbleven daar een week en ontvingen twee tot vijf klanten per dag.

Prostituees mogen wel klanten bezoeken in een hotel maar mogen zelf geen kamer huren om die te gebruiken als peeskamer. Daarvoor moet een bedrijf een prostitutievergunning hebben en die wordt niet verstrekt aan hotels.

De krant schrijft dat het aanbieden van betaalde seks in hotels moeilijk te bestrijden is, omdat grote hotelketens vaak niet merken dat prostituees een hotelkamer als peeskamer gebruiken. Volgens de politie zijn de signalen echter eenvoudig te herkennen. Hotelpersoneel moet bijvoorbeeld alert zijn op jonge Oost-Europese vrouwen die een kamer boeken voor langere tijd. Ook condooms in de prullenbak of vaak een bordje met 'niet storen' op de deur zijn aanwijzingen voor hotelprostitutie.