Brinkman wil dat CDA-prominenten 'op tijd' zwijgen

Redactie

Prominente CDA'ers met kritiek op het kabinet moeten weten wanneer ze hun mond moeten houden. Dat zegt CDA-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Eelco Brinkman in een interview met dagblad De Pers. "Je mag meedoen, maar moet op tijd je mond houden. De leiding van de partij zal een keuze maken wat te doen."

Vicepremier Maxime Verhagen, fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, de nog te kiezen partijvoorzitter en Brinkman behoren volgens de laatste tot de leiding van de partij. Brinkman stelt het belangrijk te vinden dat mensen met ervaring van zich laten horen, maar is ook van mening dat CDA-prominenten zich niet ongevraagd in het publieke debat moeten mengen als er nieuwe leiders zitten.

Eerder leverden onder anderen oud-premier Ruud Lubbers, oud-minister Ernst Hirsch Ballin en oud-partijvoorzitter Tineke Lodders kritiek op de koers van de partij. Dinsdag verscheen een interview met Cees Veerman, waarin de CDA-prominent en oud-minister van Landbouw stelde dat Verhagen niet vies is van machtsspelletjes en bereid is voor de macht iemand een stok in het wiel te steken.

Veerman antwoordde op de vraag waarom het huidige kabinet met de gedoogconstructie er moest komen dat de huidige minister-president Mark Rutte (VVD) graag premier wilde worden en Verhagen al geruime tijd op de macht aasde. "Met de gedoogconstructie krijgen beide heren hun zin." Veerman had eerder ook al kritische noten geplaatst.

De 63-jarige Brinkman, zelf ooit CDA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, geeft verder aan partijleden die menen dat het CDA niet hard genoeg ingaat tegen de PVV 'stom en onhandig' te vinden. Hij denkt dat het beter is het CDA-verhaal over respect tussen religies en bevolkingsgroepen te vertellen en aan te geven het op onderdelen oneens te zijn met de partij van Geert Wilders.

Als de huidige gedoogcoalitie geen meerderheid haalt in de Eerste Kamer krijgt Nederland te maken met Belgische toestanden, waarschuwt de CDA-lijsttrekker verder, in navolging van Rutte. "En wie hebben er de meeste last van? De mensen die het aan de sociale kant het hardst nodig hebben."


Brinkman wil dat CDA-prominenten 'op tijd' zwijgen (Foto: Novum)