J. Stam moet als trainer nog veel leren

Sjors (Sj0rSz)

Lange tijd moest Jaap Stam niet aan een carrière als trainer denken. Inmiddels is de oud-international al anderhalf jaar werkzaam in de technische staf van FC Zwolle.

Stam nam in 2007 afscheid van het voetbal en had even helemaal genoeg van de sport. Daarom behoorde een toekomst als trainer niet tot de opties. Nu is hij officieel teamcoach van de eerste selectie. "Het beestje moest een naam hebben", zegt de assistent-trainer van Art Langeler in De Pers. "Pizzabakker had ook gemogen. Mij zegt zo’n titel in ieder geval helemaal niets."

"Als voetballer was ik niet heel positief over het trainersvak. Als trainer ben je nog meer met het spelletje bezig dan als voetballer. Je ziet dat het vak niet altijd even gemakkelijk is. Je bent altijd bezig met je eigen ploeg, met de formatie van de tegenstander of met nieuwe spelers voor het nieuwe seizoen en al het gezeik dat daar bij komt kijken."

De oud-international vindt dat hij nog moet groeien. "Ik moet als trainer nog veel leren. In het begin was ik niet heel nadrukkelijk aanwezig. Het is nog steeds niet zo dat ik één-twee-drie een training stil leg om dingen aan te geven. Ik krijg de vrijheid wel, maar voel me nog niet geroepen dat allemaal te doen."

Wellicht volgt daarna wel een toekomst in het buitenland. Stam sprak al met het bestuur van zijn voormalige clubs Ajax en AC Milan. "Bij beide clubs heb ik het goed naar mijn zin gehad. Ze wilden in de toekomst misschien wel iets met mij doen. Mooi om te horen. Maar daarin ben ik zelf het belangrijkste. Dus hoe ontwikkel ik mezelf als trainer?"