Pyramides en musea Egypte weer open

Redactie

Tal van pyramides en musea in Egypte zijn zondag voor het eerst in drie weken weer opengegaan. Dat hebben de autoriteiten laten weten. De toeristische trekpleisters hadden hun deuren gesloten nadat eind januari de protesten tegen de inmiddels afgezette president Hosni Mubarak waren begonnen.

Toeristen konden zondag onder meer de pyramides van Gizeh en musea in de hoofdstad Caïro bezoeken. Om de bezoekers te beschermen, stuurden de autoriteiten zondag agenten naar de bijzondere locaties.

Ook andere activiteiten werden zondag hervat. Banken, die tijdens het protest tegen Mubarak dicht bleven, gingen weer open. Verder gingen circa 15.000 medewerkers van het staatsbedrijf Misr Spinning and Weaving weer aan het werk. Het personeel was woensdag in staking gegaan om hogere lonen en het vertrek van een directielid te eisen. De fabriek in de stad Mahalla al-Kubra in de Nijldelta heeft circa 24.000 medewerkers. Faisa Naousha, een van de stakingsleiders, stelde dat het personeel een loonsverhoging van 25 procent is toegezegd en dat een van corruptie verdachte manager is ontslagen.

Pyramides en musea Egypte weer open
Pyramides en musea Egypte weer open (Foto: ANP)