[FA Cup] Everton verslaat titelhouder Chelsea

Niels (DerMeister)

Everton is erin geslaagd om Chelsea op eigen veld uit te schakelen in de FA Cup. The Toffees hielden The Blues eerder in eigen huis op 0-0. Een replay op Stamford Bridge moest uitkomst bieden. Na 120 minuten stond er een 1-1 stand op het scorebord, waarna Everton de penalty's beter nam.

Everton begon in Londen zonder Oranje-international John Heitinga. De centrumverdediger werd vervangen door de herstelde Phil Jagielka. Bij Chelsea ontbrak recordaankoop Fernando Torres, waardoor Didier Drogba geflankeerd werd door Salomon Kalou en Florent Malouda. Het trio van Chelsea dook geregeld gevaarlijk op voor het doel van Everton, maar doelpunten bleven uit.

In de reguliere speelstijd kwamen beide ploegen niet tot scoren. In de verlenging wist Frank Lampard uiteindelijk de ban te breken. Tien minuten na de invalbeurt van Heitinga bij Everton legde Drogba de bal met zijn borst terug op Lampard, die goed uithaalde; 1-0. Met nog een minuut te spelen wist Everton alsnog een voortijdige uitschakeling te voorkomen in Londen.

Leighton Baines krulde een vrije trap in de 119e minuut langs Petr Cech. De doelman van Chelsea was in de strafschoppenserie wel de betere van Baines. Namens Chelsea waren Nicolas Anelka en Ashley Cole echter niet koelbloedig vanaf elf meter. Nadat Heitinga de vierde strafschop voor Everton scoorde, velde Phil Neville uiteindelijk het vonnis over de Engelse bekerhouder. De formatie van David Moyes plaatst zich dankzij de overwinning voor de vijfde ronde van de FA Cup.