Gasboringen Brabant aanstaande

Redactie

In Noord-Brabant wordt binnenkort waarschijnlijk intensief geboord naar moeilijk winbaar gas. De gemeente Boxtel heeft al een vergunning gegeven voor proefboringen en ook in Haaren wil het Britse bedrijf Cuadrilla proefboren, zegt bestuursvoorzitter Marc Miller zaterdag in de Volkskrant.

Miller is optimistisch over de mogelijke opbrengsten van het gas dat vastzit in het ondergrondse gesteente. "De ondergrond ziet er veelbelovend uit."

Het gas is lastiger uit de grond te halen dan 'gewoon' gas omdat het nog in gesteente zit waarin het gevormd is. In tegenstelling tot gewone gasboringen, wordt niet alleen verticaal maar ook horizontaal geboord. Bovendien zijn meerdere boorputten nodig en chemicaliën om het gesteente onder de grond te breken.

Tegenstanders vrezen voor aantasting van het landschap door de vele boorputten. Miller schat dat als het na de proeven tot echt boren komt, dat in Brabant honderd putten nodig zijn. "We zullen proberen niet in de natuurgebieden te zitten."

Volgens het Internationaal Energieagentschap zijn de wereldwijde gasreserves twee keer zo groot als gedacht, door het moeilijk winbare gas.