Leger bezet strategische punten in Bahrein

Redactie

Het leger in Bahrein heeft donderdag belangrijke punten in de hoofdstad Manamah bezet en samenscholingen verboden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken maande de bevolking van straat te blijven.

Eerder donderdag veegde de oproerpolitie met harde hand het centrale plein schoon waar betogers al dagenlang actievoerden. Met traangas en wapenstok werden de demonstranten verdreven; hun kampement op het Parelplein werd met de grond gelijk gemaakt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat het protestkamp op het plein illegaal was en daarom was weggehaald. Van officiële zijde werd niets gemeld over doden en gewonden onder de betogers. Navraag bij ziekenhuizen leerde dat er bij het politieoptreden minstens vier doden en tientallen gewonden zijn gevallen. Veel gewonden hadden gapende wonden, botbreuken of ademhalingsproblemen.

De betogers in Manamah hadden zich laten inspireren door de actievoerders op het Tahrir-plein in Caïro. De oproerpolitie, die maandag en dinsdagochtend ook al met harde hand was opgetreden met twee doden tot gevolg, had de actievoerders woensdag ongemoeid gelaten. Velen hadden donderdagochtend al twee nachten op het plein doorgebracht.

Onder de bezetters op het plein waren veel gezinnen, waarvan leden door het politieoptreden van elkaar gescheiden raakten. Een AP-verslaggever zag de politie loslopende kinderen verzamelen en in voertuigen afvoeren

Het parlement van Bahrein kwam in spoedzitting bijeen, minus de oppositieleden die het parlement boycotten. Een leider van de sjiitische oppositie zei dat achttien parlementsleden uit protest tegen het geweld zijn afgetreden.

Het protest in Bahrein begon als een oproep aan de heersende soennitische dynastie om haar grip op de macht losser te maken, maar gaandeweg werden de eisen harder. Betogers eisten werk en betere huisvesting, vrijlating van alle politieke gevangenen en afschaffing van het systeem om alle soennieten uit het Midden-Oosten het staatsburgerschap te verlenen. Veel sjiieten, die zeventig procent van de bevolking van een half miljoen uitmaken, zien dat als een verkapte poging om de bevolkingssamenstelling te wijzigen. Zij zeggen dat zij geen eerlijke kans krijgen op een baan bij de overheid of de strijdkrachten.

Het Bahreinse koningshuis is nauw verbonden met Saudi-Arabië en de overige Arabische regimes in de regio. De sjiieten worden gewantrouwd vanwege hun banden met Iran. Bahrein is ook de thuishaven van de Amerikaanse Vijfde Vloot.


(Foto: Novum)