Kenia hekelt plannen WK cricket

Olga Kroeders

De voorzitter van de Keniaanse cricketbond, Tom Sears, heeft felle kritiek op plannen om kleinere landen van het WK te weren. Aan het WK in 2015 zouden maar tien landen mee mogen doen. Dat gaat ten koste van kleinere landen als Nederland, Ierland, Kenia en Canada, die vanaf zaterdag wel aan het WK van dit jaar meedoen.

De ICC, de internationale cricketbond, heeft de plannen gisteren besproken. Sears vindt ze tegen 'ridicuul', zei hij tegen het crickettijdschrift Wisden. "Ik wil niet diplomatiek zijn. Alleen de toplanden binnenlaten is een schandaal. Het gaat alleen maar om geld, macht en stemmen en dat is niet goed voor het cricket." Het interview met Sears verschijnt morgen.

Eerder heeft de Nederlandse aanvoerder Peter Borren al gezegd dat de kleinere landen te weinig kansen krijgen om tegen toplanden te spelen. Daardoor is het moeilijk om optimaal voorbereid op een WK te starten.

Kenya stuntte tijdens het WK van 2003 nog met een plek in de halve eindstrijd. Ierland verraste vier jaar later door Pakistan te verslaan.

De ICC staat onder druk om het WK interessanter te maken voor het publiek. De editie van dit jaar duurt zes weken, een volle week korter dan de vorige editie in 2007, maar langer dan grote wereldkampioenschappen in andere sporten.