Organon kan geen overnamepartner vinden

Redactie

Het farmaceutische bedrijf MSD-Organon in Oss is er niet in geslaagd een overnamepartner te vinden. Er waren meerdere geïnteresseerden, maar het Amerikaanse moederbedrijf Merck concludeerde dat zij de overnames niet kon ondersteunen, meldt MSD-Organon woensdag.

De raad van commissarissen en de ondernemingsraad beginnen met de vakbonden een kort geding tegen Merck. De Amerikanen zouden op het allerlaatste moment een 'kansrijk extern plan' hebben afgewezen.

Daarmee zou de overeenkomst zijn geschonden waarin Merck en de directie van MSD-Organon afspreken om in goede trouw alternatieven te verkennen en te stimuleren. In het kort geding wordt van Merck gevorderd dat het plan een kans krijgt.

Het bedrijf onderzoekt de komende weken of het mogelijk is toch een aantal onderzoeks- en ontwikkelingsbanen te behouden. Tot en met woensdag deden geruchten de ronde over medicijnproducenten en biotechbedrijven die delen van MSD over willen nemen. Het Financieele Dagblad schreef woensdag nog dat Aspen, de grootste medicijnenproducent van Afrika, interesse heeft.

Directievoorzitter Joep Pluymen noemt de uitkomst 'teleurstellend en moeilijk'. "Het nieuws van vandaag lost de onzekerheid waarin veel collega's verkeren helaas niet op. Maar we blijven ons inzetten om oplossingen te onderzoeken."

MSD-Organon meldt nu te hopen dat een klein deel van de onderzoekers verder zou kunnen in een klein 'center of excellence' binnen het bedrijf. De komende weken moet een besluit worden genomen over vervolgstappen. "Er is geen garantie voor een positieve uitkomst", zegt Pluymen. Als een interne oplossing wordt gevonden, wordt de ondernemingsraad om advies gevraagd.

Merck kondigde vorig jaar aan de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van MSD over te hevelen naar de VS. Hierdoor verdwijnen 2175 van de 4500 banen. Met de overnamepoging moesten de banen worden gered, maar het lot van de werknemers is nu weer onzeker.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen noemt het 'teleurstellend' dat de onderhandelingen geen resultaat hebben en de onzekerheid voor de werknemers voortduurt. "Ik heb persoonlijk intensieve gesprekken gevoerd over mogelijkheden om kennis en werk voor Nederland te behouden." Ook premier Mark Rutte heeft zich volgens hem hiervoor ingezet.