ING richt zich op beursgangen en staatssteun

Redactie

ING Groep richt zich in 2011 op de voorbereiding van twee beursgangen voor zijn verzekeringspoot en hoopt daarnaast 'een significant deel' van de resterende staatssteun dit jaar te kunnen afbetalen, zegt chief executive Jan Hommen van ING woensdag naar aanleiding van de publicatie van de vierdekwartaalcijfers.

Nadat de verzekeringspoot vorig jaar 'op armlengte' van de bank werd gezet, waarbij alle banden tussen de twee bedrijven werden geformaliseerd, gaat het splitsingsproces nu een nieuwe fase in.

Een aantal tijdelijke oplossingen moet nog worden vervangen voor definitieve oplossingen, stelt ING. Die zijn duurder dan de tijdelijke: de resterende splitsingkosten in 2011 worden geschat op 200 miljoen euro, tegen 85 miljoen euro vorig jaar.

Intussen splijt ING dit jaar zijn verzekeringspoot in twee delen, omdat het bedrijf zijn Amerikaanse en zijn Euraziatische verzekeringsbedrijf apart naar de beurs wil brengen.

Met het oog op de geplande beursgangen werden in 2010 de boeken van het Amerikaanse verzekeringsbedrijf 'opgeschoond' door zo'n 1,5 miljard euro af te schrijven op uitgestelde acquisitiekosten (DAC) voor variabele lijfrentes.

ING zal later dit jaar meer details geven over de geplande beursgangen. Een verkoop aan een sectorgenoot behoort overigens ook nog steeds tot de mogelijkheden, zegt Hommen.

Intussen blijft ING in 2011 zoveel mogelijk kapitaal genereren om 'een aanzienlijk deel' van de resterende 5 miljard euro aan staatssteun nog dit jaar te kunnen terugbetalen.

ING wil de schuld 'uit eigen zak' betalen en niet afhankelijk zijn van de opbrengst van de beursgangen, en keert daarom over 2010 opnieuw geen dividend uit. Ook komt er geen nieuwe kapitaalsverhoging om de schuld aan de overheid af te lossen, zegt Hommen.

ING genereerde in 2010 5,9 miljard euro aan kernkapitaal, exclusief valuta-effecten, door winst in te houden en uitstaande risico's af te bouwen.

ING wil de staatssteun zo snel mogelijk terugbetalen, omdat het bedrijf zich daartoe verplicht voelt, zegt Hommen. Bijkomend voordeel is dat daarmee ook de restricties wegvallen die door de Europese toezichthouder zijn opgelegd vanwege de ontvangen staatssteun. Maar volgens de topman is het ook belangrijk voor de stemming in het bedrijf dat men niet langer het gevoel heeft afhankelijk te zijn van de Nederlandse staat. "Dat moet je niet onderschatten", zegt Hommen.

Bij terugbetaling van de resterende 5 miljard euro aan ontvangen steun moet ING een premie betalen van 50 procent, of 2,5 miljard euro. Die premie staat nog steeds, zegt Hommen, ondanks een lopend dispuut hierover met de Europese Commissie. "Nadat we de eerste tranche met korting hadden terugbetaald, gaf de minister aan ook de tweede tranche met een korting te willen doen. De Europese Commissie heeft toen aangegeven dat dat niet mocht", vat Hommen samen. "We zullen het nu dus doen zoals het hoort, hoewel we natuurlijk zakenmensen blijven en graag voordelig uit zijn".

Hommen verwacht echter niet dat er veel ruimte zal zijn voor een lagere premie.

Chief risk officer Koos Timmermans van ING zegt woensdag verder dat ING geen plannen heeft om zijn kernkapitaal te versterken met de uitgifte van 'contingent convertibele obligaties', de zogenaamde coco's. "We kijken er naar als een nieuwe mogelijkheid voor kernkapitaal, maar de markt bevat nog te veel onzekerheden", aldus Timmermans.

Banken mogen coco's tot het kernkapitaal rekenen, omdat ze in geval van financiële nood automatisch in aandelen worden omgezet. Slechts drie banken hebben dit nieuwe type hybride kapitaal al eens uitgeprobeerd op de markt: Lloyd's, Rabobank en deze week Credit Suisse.