Urk verbiedt softdrugs

Redactie

Het bezit van hasj en wiet wordt in Urk verboden. De voltallige gemeenteraad heeft dinsdag in een commissievergadering ingestemd met een totaalverbod, meldt een gemeentewoordvoerder woensdag.

Het verbod wordt geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening. In de landelijke regelgeving wordt het bezit van 5 gram hasj of wiet gedoogd, maar de gemeente is het daar niet mee eens. De woordvoerder verwacht niet dat het rijk zich met de afwijkende regels in Urk gaat bemoeien.

Het is nog niet duidelijk wat voor straf op het bezit van softdrugs komt te staan. "Ik neem aan dat het een boete wordt, maar ik weet niet hoe hoog", zegt de woordvoerder.

Volgens de woordvoerder is er geen actuele aanleiding voor het verbod. "Net als andere plaatsen kampen wij soms met drugsproblematiek, maar in de media wordt dat al snel opgeblazen. Het verbod past in ons beleid om drugsgebruik bij jongeren te voorkomen."

De gemeenteraad moet op 3 maart definitief instemmen met het plan. Maar dat is volgens de zegsvrouw slechts een formaliteit.