Speciaal agent VS doodgeschoten in Mexico

Thom Puiman (Juicyhil)

Een Amerikaanse speciaal agent is dinsdag in het noorden Mexico doodgeschoten. Zijn collega werd in zijn arm en been geraakt, maar is niet levensgevaarlijk gewond. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten bekendgemaakt.

De twee mannen waren voor hun werk in Mexico. Het dodelijke slachtoffer, Jaime Zapata, was werkzaam voor een eenheid die onderzoek doet naar drugshandel, witwaspraktijken en het smokkelen van mensen en wapens. De Verenigde Staten en Mexico werken steeds nauwer samen in de strijd tegen het drugsgeweld en de georganiseerde misdaad in het land. Het incident van dinsdag brengt die samenwerking niet in gevaar, aldus de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Janet Napolitano.

De auto van de Amerikanen werd dinsdag in de noordelijke staat San Luis Potosi op een snelweg onder vuur genomen. Het is onduidelijk of de auto eerst tot stoppen is gedwongen. In San Luis Potosi is slechts sporadisch sprake van drugsgeweld. In twee buurstaten is echter wel een bloedige oorlog tussen drugskartels gaande.

De Amerikaanse en Mexicaanse autoriteiten hebben een gezamenlijk onderzoek ingesteld naar de schietpartij.