Oorlog Irak gebaseerd op leugens informant

Steven (raistlin6)

Er werd al langere tijd van uitgegaan, maar nu is toegegeven dat de inval in Irak van de Verenigde Staten voor een groot deel gebaseerd is op leugens. De bron, met de codenaam Curveball, waarop de VS baseerde dat in Irak massavernietigingswapens waren, heeft voor het eerst bekend de informatie uit zijn duim te hebben gezogen.

De VS noemde voor de Veiligheidsraad drie redenen voor een aanval op Irak. Uranium wat in het bezit zou zijn van Irak, Al Qaida in Irak en de verklaring van Curveball. Curveball verklaarde dat Irak chemische en biologische wapens had en die testte op burgers. Hier is dus niets van waar, zo geeft hij toe.

Rafid Ahmed Alwan Al Janabi, oftewel Curveball, een Iraakse vluchteling woonachtig in Duitsland, heeft in een interview tegenover The Guardian verklaard dat hij heeft gelogen en uitgelegd waarom. "Het oude regime was een dictatuur en dat zorgde voor grote problemen in ons land. (...) Ik moest iets voor ons land doen. Dus besloot ik dit te doen en ik ben tevreden, omdat er geen dictator meer in Irak heerst", aldus Curveball.

Al Janabi was een belangrijke bron, omdat hij claimde in de Iraakse chemische wapenindustrie te hebben gewerkt. Duitse inlichtingendiensten waarschuwden destijds de Amerikanen dat Al Janabi als bron onbetrouwbaar zou kunnen zijn, maar de Amerikaanse overheid besloot deze waarschuwing naast zich neer te leggen.

Op de vraag of hij weer zou liegen als hij terug kon in de tijd, antwoordt hij zonder enige twijfel: "Ja, ja zeker weten. Ik zou alles doen tegen Saddam, tegen het oude regime. Ik zou alles doen wat mogelijk is." Curveball geeft aan nu wel in de problemen te zitten. "Ik zal eerlijk zijn, ik heb nu veel problemen. De Duitse informatiedienst heeft mijn flat in beslag genomen, mijn mobiele telefoon en ik bevind me nu in een slechte situatie, maar als ik terug kon zou ik het weer doen." Curveball sluit het interview met te zeggen dat hij trots op zichzelf is en geen spijt heeft.

De informatie van Curveball leidde ertoe dat de VS voor de VN Veiligheidsraad genoeg munitie had om de aanval op Irak van 2003, de 'shock-and-awe campaign', te rechtvaardigen. De zogeheten weapons of mass destruction zijn in lijn met de nieuwe verklaring van Curveball nooit gevonden.

Het interview en meer informatie is voor een deel te vinden op de site van Al Jazeera, maar voor een groter deel op die van The Guardian. Klik hier voor het interview.