Meer testosteron vermindert inleving vrouwen

Redactie

Vrouwen die testosteron krijgen toegediend, kunnen zich minder goed verplaatsen in een ander. Dat schrijft psycholoog Jack van Honk van de Universiteit Utrecht in een artikel dat onlangs verscheen in het tijdschrift Proceeding of the National Academy of Sciences (PNAS).

Het onderzoek is erop gericht om het effect van het mannelijk geslachtshormoon op het inlevingsvermogen te onderzoeken. Onderzoekers lieten vrouwelijke proefpersonen voor en na het toedienen van testosteron foto's zien waarop mensen met verschillende gezichtsuitdrukkingen waren afgebeeld. Nadat de vrouwen testosteron hadden gekregen, bleken zij meer moeite te hebben met het interpreteren van de gezichtsuitdrukkingen.

Vrouwen zijn over het algemeen meelevender dan mannen. Van Honk stelt op basis van zijn onderzoek dat testosteron de mate van sociale intelligentie direct beïnvloedt. "Bij extra testosteron gaat het empatisch vermogen van de vrouw dus achteruit. Deze uitkomst is van groot belang om de psychobiologie van de menselijke sociale intelligentie te begrijpen," aldus de psycholoog.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat hoe korter de wijsvinger ten opzichte van de ringvinger is, hoe meer de baarmoeder is blootgesteld aan testosteron. Ook zou er een verband tussen autisme en het testosterongehalte in de baarmoeder bestaan, omdat autisme en empathie gerelateerd zijn.