Einde Icesave-dispuut in zicht

Redactie

Het IJslandse parlement gaat deze week naar verwachting akkoord met het terugbetalen van de Icesave-gelden aan het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Het wetsvoorstel hierover komt dinsdag voor de derde en laatste keer in het parlement van IJsland aan bod. Naar verwachting wordt er woensdag over gestemd.

Parlementsleden van alle partijen hebben aangegeven voor het voorstel te stemmen. Het akkoord over de terugbetaling van het Icesave-geld werd eind vorig jaar bereikt. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) liet destijds aan de Tweede Kamer weten dat als de regering en het parlement van IJsland akkoord zouden gaan met het voorstel, Nederland al het geld terugkrijgt dat het heeft voorgeschoten aan spaarders van Icesave.

Met de ondergang van Icesave in 2008 werden 340.000 Nederlandse en Britse rekeninghouders gedupeerd. De vergoeding waarop zij onder het IJslandse depositogarantiestelsel recht hadden, werd voorgeschoten door de Nederlandse en Britse overheden. Voor Nederland ging het om een bedrag van 1,3 miljard euro.

Een eerder voorstel werd in een referendum door de IJslandse kiezers naar de prullenbak verwezen. In het nieuwe akkoord staat dat IJsland in juli 2016 begint met terugbetalen en daarvoor tot 2046 de tijd heeft. Het grootste deel van het geld is afkomstig uit in beslag genomen activa van Icesave.


Einde Icesave-dispuut in zicht (Foto: Novum)