Moslim Broederschap wil politieke partij worden

Redactie

De Moslim Broederschap in Egypte wil een politieke partij worden, zodra de Egyptische wet daartoe meer mogelijkheden biedt. Dat heeft de Broederschap dinsdag bekendgemaakt. De Broederschap werd in 1954 verboden en heeft daarom nooit als partij deel kunnen nemen aan verkiezingen.

"De Moslim Broederschap gelooft in de vrijheid van de vorming van politieke partijen. Ze wil graag een politieke partij hebben", aldus woordvoerder Mohammed Mursi.

Alle oppositiepartijen in Egypte moesten in het verleden worden goedgekeurd door een commissie die werd geleid door de partij van de vrijdag afgetreden president Hosni Mubarak, de Nationale Democratische Partij. Bovendien waren in de grondwet veel beperkingen opgenomen die deelname aan de presidentsverkiezingen bijna onmogelijk maakten. Het onafhankelijke toezicht op de verkiezingen werd door Mubarak afgeschaft, waardoor het parlement grotendeels uit aanhangers van Mubarak bestond. Het gevolg was dat alle bestaande politieke partijen niets meer dan een lege huls waren.

De verboden Broederschap deed via een omweg mee aan de verkiezingen van 2005. Aanhangers van de Broederschap namen als onafhankelijk kandidaat deel aan de verkiezingen en kregen 20 procent van de stemmen. Bij de frauduleus verlopen verkiezingen in november en december vorig jaar werd deze meerderheid echter weer weggevaagd.

Voor de komende presidentsverkiezingen in september wil de Broederschap geen kandidaat inzetten. Een leider van de beweging erkende dat een dergelijke stap bijzonder controversieel zou zijn. "We gaan bij de komende presidentsverkiezingen geen kandidaat leveren. Het is tijd voor solidariteit, het is tijd voor eenheid, naar mijn mening hebben we nationale consensus nodig."