[Upd] Eurlings wordt directeur bij KLM

Redactie

Oud-minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) gaat aan de slag bij KLM. Hij wordt per 1 april lid van de directie. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij dinsdag bekendgemaakt. Eurlings gaat de vrachtafdeling van Air France-KLM leiden.

De 37-jarige Eurlings kondigde in maart vorig jaar zijn vertrek uit de politiek aan. Hij zei meer tijd te willen voor zijn privéleven. Kort daarna ging al het gerucht dat Eurlings naar KLM zou gaan.

Eurlings zegt dat hij de laatste tijd ook andere banen aangeboden heeft gekregen. Hij heeft 'vol overtuiging' voor KLM gekozen. Eurlings spreekt van een 'inhoudelijk prachtige baan', waarbij zijn privétijd 'beter planbaar' is.

President-directeur Peter Hartman van KLM is naar eigen zeggen zeer verheugd over de komst van Eurlings.

Update 16.14 uur
GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren is minder verheugd en vindt dat Eurlings met zijn nieuwe baan 'de schijn van belangenverstrengeling' wekt. Van Tongeren vroeg Eurlings in juni om opheldering tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Eurlings antwoordde toen dat een nieuwe baan 'niet aan de orde' was.

Van Tongeren zegt dat zo het 'onterecht bestaande beeld van politici als zakkenvullers' wordt bevestigd. Ze wil een onafhankelijke ethische commissie die moet beoordelen of ministers na hun ambtsperiode nieuwe functies mogen bekleden die een overlap hebben met de beleidsterreinen waarvoor zij verantwoordelijk waren. GroenLinks gaat het initiatief nemen om zo'n commissie in het leven te roepen.

SP-leider Emile Roemer vindt dat Eurlings destijds al openheid van zaken had moeten geven. "Formeel heeft Eurlings niet gelogen en ik gun hem zijn nieuwe baan, maar het is niet fraai hoe hij hier als minister mee om is gegaan."


Oud-minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) (Foto: Novum)